Wahai para syuhada, terbanglah menuju ke RabbMu dalam keadaan yang gembira

Monday, 8 September 2014

Ku bertemu kekasih hatiku

Assalamualaikum...

Al Jamaaaahhhh,... Alhamduuuuulillaaahhh

Post paling istimewa bagi saya,. kerana apabila saya sudah mula mengorak langkah untuk mencintai seseorang.

Memang setiap manusia dianugerahkan sifat sayang dan kasih sesama makhluk,ianya bergantung kepada manusia itu sendiri bagaimana membentuk satu nilai kasih sayang yang suci dan diredhai oleh Allah SWT.

Sebagaimana juga semua orang,saya bertemu dengan seorang nisa (wanita) yang cukup menambat hati saya. Asalnya saya sedar bahawa mungkin ianya mainan syaitan dan lambat laun ianya akan hilang mengikut peredaran masa. Namun saya juga diingati bahawa setiap masa saya akan terbayang wajahnya yang bersih itu.Beliau bagaikan suatu penerang hidup bagi saya dan yang paling hebat sekali,dia merupakan rakan sekelas saya.

Perilakunya dan pekertinya umpama muslimah sejati. Oleh kerana itu,saya takut mengorak langkah lebih jauh kerana saya menghormati beliau. Ada kalanya saya cemburu sedikit apabila dia melayan lelaki lain,dan kadang kala juga saya sedih apabila sehari tidak bertegur dengannya.

Apa yang sedang berlegar dalam fikiran saya hanyalah wajahnya yang bersih. Perwatakannya yang tidak dibuat-buat dan ketekunannya dalam pelajaran benar-benar menambat hati saya. Saya percaya ramai juga yang ingin bersamanya namun saya berdoa agar dia boleh menjadi seseorang yang istimewa buat diri saya

Semuanya ini tidak saya luahkan kepadanya. Umpama teman biasa,saya berlakon untuk menyembunyikan perasaan saya kerana saya tahu apabila diluahkan terlalu awal,maka ianya akan putus di tengah jalan.Jadi diamkan sahaja kerana ianya lebih baik.

Segala peribadinya saya cuba dalami.. Antaranya  dia tak suka makan pedas,lelaki yang merokok,pasangan bermesra2 depan dia.. antara yang dia suka ialah dia suka lagu nasyid berkenaan cinta,suka warna pink,hijau dan banyak lagi.

Sebaik-baik perancang adalah Allah.. moga dialah bakal makmum saya.. in sha allah

Tuesday, 2 September 2014

Apabila saya berta'ruf..

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera... Salam Satu Malaysia!!!

Banyak betul blogger-blogger yang buat macam macam aktiviti segmen dimulai dengan perkenalan dan sebagainya..

Tapi saya tak mewakili mana mana segmen. Bukan sebab saya malas,tapi saya cuma blogger yang susah betul nak menaip setiap satu perkataan berdasarkan tajuk segmen tersebut(ayat cover.. muhehehe)

Tapi sedikit ta'ruf dari saya, agar kita boleh bertukar-tukar fikiran.. dan blogger-blogger lain juga tak anggap saya ni sombong dan suka buat hal sendiri. Sebab traffic blog saya pon cipot je.. kuang3..

Nama saya Muhammad Fairus Bin Mohd Sam.. Mula menulis blog pada 2010.. Asalnya menulis blog sekadar suka suka,tapi atas dorongan blogger lain,ianya diubah menjadi blogger yang menyampaikan input penting untuk generasi Y hari ini

Umur baru 17 naik 18 (birthday saya bulan 10).. Tinggal di Port Dickson,Negeri Sembilan. Saya sekolah di SK Panglima Adnan. Kemudian sambung di SMK Bukit Saujana (sekolah ni boleh dikatakan jiran sebab sebelah sebelah je),Form 4 saya sambung di Kolej Vokasional Port Dickson kursus pengaturcaraan komputer. Dan akhirnya kembali ke SMKBS sebagai pelajar Tingkatan 6. (Asalnya saya memang dapat politeknik di Muadzam Shah tapi saya tolak sebab jauh serta kos sara hidup lagi. Kursus sama di KV tapi tak apalah kannnn)

Saya suka sastera(sastera yang tiada unsur cinta zaman sekarang).. Bukan apa,kadang kala bila saya baca sastera sedemikian,saya tak dapat banyak input positif. Bukan saya mengkritik tetapi ikut pandangan saya,semakin ramai anak remaja terikut ikut dengan watak fiksyen sastera jenis ini.

Saya juga gamers.. cuma tak berapa nak aktif sangat bermain game. Saya suka game Counter Strike,Call of Duty,Dota,MAT dan sebagainya(prefer kepada game perang).. Saya juga main sukan outdoor antaranya bola tampar. (Pernah wakil sampai peringkat negeri tapi tewas dengan Dato' Mansor School)

Bagi saya setakat itu sajalah pendedahan sedikit tentang diri saya

p/s : asalnya saya tak berani dedahkan maklumat peribadi kepada semua,sebab saya ni kan sentiasa berhati hati. Kira semua bersyukurlah sebab saya dedahkan diri sikit dalam dunia blog :D